Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Πάσχα στο χωριό μας...

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Καλλιάνι εόρτασε το Πάσχα με κατάνυξη, συμμετέχοντας σε όλες τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Μητρόπολη του χωριού, στον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στο χωριό τελέστηκαν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας κανονικά, εκτός από την Μ.Δευτέρα και Μ.Τετάρτη το απόγευμα, λόγω του ότι ο εφημέριος του χωριού μας, πρωτοπρεσβύτερος π.Κωνσταντίνος Λύτρας, εξυπηρετεί και το γειτονικό χωριό Καστράκι. Μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών την Μ.Πέμπτη το βράδυ, στολίστηκε από τα παιδιά του χωριού καθώς και από πιστούς ο επιτάφιος της ενορίας μας.

Την επόμενη ημέρα, Μ.Παρασκευή στις 12:00μμ, μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Να σημειωθεί πως μετά το πέρας της ακολουθίας πληροφορηθήκαμε ένα τραγικό συμβάν που τάραξε την τοπική μας κοινωνία. Ο λόγος για το τροχαίο δυστύχημα που είχε μια τετραμελής οικογένεια από την Αθήνα, το αυτοκίνητο των οποίων, στο ύψος της "Σκάλας", έχασε τον έλεγχο κι έπεσε κάτω στη χαράδρα με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τους. Έτσι το κλίμα στο χωριό έγινε πιο βαρύ.
Το απόγευμα της Μ.Παρασκευής άρχισε η ακολουθία του επιτάφιου θρήνου. Παρ'όλη την κακοκαιρία ο κόσμος ήταν αρκετός. Αποκορύφωμα της ακολουθίας ήταν η στιγμή της επαγγελίας των Εγκωμίων από την χορωδία της ενορίας μας, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως εντυπωσίασε το πλήθος, καθώς τα απέδωσε σε πολύ καλό βαθμό και μέσα σε εκκλησιαστικό ύφος και γι'αυτό αξίζει να συγχαρούμε τα παιδιά. Το λυπητερό όμως είναι το γεγονός πως δεν έγινε η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, λόγω της βροχής, με αποτέλεσμα να στεναχωρηθούν ο ιερέας και όλοι εμείς.
Το Μ.Σάββατο το πρωί τελέστηκε ο εσπερινός της Αναστάσεως, λίγο νωρίτερα πό την προβλεπόμενη ώρα για το λόγο που προαναφέραμε στην αρχή. Πάλι ο κόσμος ήταν πολύς, παρά την ασταμάτητη βροχόπτωση. Η ακολουθία έγινε μέσα στον ναό λόγω του καιρού σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, αφού όμως λίγο νωρίτερα ο π.Κωνσταντίνος τέλεσε Τρισάγιο στο σημείο της πτώσης του αυτοκινήτου της αδικοχαμένης οικογένειας με την παρουσία αρκετών συγχωριανών μας.

Κείμενο: Σιαχάμης Παναγιώτης
Συλλογή φωτογραφιών: Γιαννόπουλος Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου